hledání 

Magazín Sova - autorka Petra Nachtmanová

Co všechno patří do čínských jídel

3. března 2014 15:48:29

Co všechno patří do čínských jídel patří aneb pár slov o surovinách a pochutinách

 

I když vám to nepřijde, Číňané nejedí úplně všechno. Ohrnou nos třeba nad knedlíky s rostlinnými oleji, mlékem a mléčnými výrobky, máslem či sýry. Ale i tak v porovnání s naší kuchyní mnohonásobně vedou, co do druhů používaných surovin. Nevyhýbají se koření pěti vůní, složeného ze skořice, badyánu, hřebíčku sčchuanského ostrého koření, ani zázvoru, bambusovým výhonkům, mungo bobům a výhonkům, černým houbám, arašídům, černým bobům, čínskému zelí, řapíkatému celeru, pukům z čekanky, fazolím, sezamovým semínkům, sušeným garnátům, výtažkům ze sušených řas, hrachu, mandlím, ořechům datlím, liliím, lotosovým kořenům nebo česneku.

 

Rozhodně u nich nechybí rýže a těstoviny. Špagety, makaróny, široké nudle a další druhy jsou pro čínskou kuchyni již po mnoho tisíciletí typické. Již ve 13. století je do Benátek dovezl cestovatel Marco Polo od dvora velkého chána Kublaje, kde je okusil, a tak si je spíše spojujeme s italskou kuchyní. Číňané ovšem nezůstávají jen u jednoho druhu, mají skleněné (celofánové) nudle vyrobené z fazolové či pšeničné mouky, vaječné nudle používané do polévek a masovým talířům (vyrábějí se z pšeničné mouky, vody a vajec) a mnoho dalších příloh. Pochutnáváte si i vy doma na číně?

 

„Mnoho lidí tvrdí, že doma „dělá čínu“. Obávám se, že většina z nich se mýlí. Pokud chcete skutečně připravovat typická národní čínská jídla, není to v ČR levná záležitost - a především, nejprve musíte doslova „nastudovat o čem to je“. Jaké se používají specifické ingredience (není to jen ubohá, levná a vysloveně nezdravá česká sójová omáčka) ale různá koření a „čínské“ houby, velmi mnoho zeleniny, různé druhy rýže - a hlavně - všechno se připravuje velmi rychle. To je opravdu výhoda této národní kuchyně důležitá i pro přetíženého českého manažera nebo českou ženu, která má na krku stravu celé rodiny,” poznamenává Dr. Petr Fořt, CSc, expert ve výživě, autor vědecko-populárních publikací, privátní konzultant v dětské, sportovní a léčebné výživě.

Pokusy do pusy aneb co můžete exotického ochutnat...

Rádi pokoušíte chuťové buňky? Ochutnejte třeba vlaštovčí hnízdo! Ano, jde o skutečná hnízda hnízdících vlaštovek z neobydlených míst v jižní Asii. Jsou vyrobeny z želatinové substance a jakmile se sesbírají, čistí se, balí do celofánu a prodávají. Používají se do polévek a obsahují hodně proteinů, mnozí věří, že udržují mládí. Ovšem nevyjdou vůbec lacino...

 

Další kuriozitou jsou černá vejce, dračí oči a černé houby. Houby se dělí na tří druhy – podle velikosti a měkkosti.

 

Vyzkoušet můžete i čínské datle, které jsou malé a sušené a musí se před konzumací namočit do vody na celou noc. Prodávají se v celofánových pytlíčkách a vydrží nekonečně dlouho.

 

Pokud jste si nevybrali, sáhněte po něčem méně nejistém. Doporučuji Nasi Goreng nebo Bami Goreng. Smažená rýže či nudle připravené jako orientální mixy s kousky masa a zeleninou, doplněné smaženým vejcem a pikantní zeleninovou přílohou. Anebo lumpie, závitky se zeleninou, masem, klíčky a jindy třeba s krevetami, vodními kaštany, bambusovými výhonky...

 

Dáváte si rádi čínu?

Já rozhodně ano! A pokud se naskytne příležitost, neodolám. Vyzkoušela jsem již dost restaurací i bister s rychlojídly a nikde se mi nestalo, že by obsluhující personál byl nepříjemný a neochotný. V restauracích vás navíc vždy přivítá příjemné a klidné prostředí. Sice nejsem tak odvážná, abych zkoušela nějaké speciální neznámé suroviny – nedám si žádné žraločí poutve, žáby, hnízda a ani módní výkřiky chutí jako smažené medúzy nebo krokodýla. Zůstávám věrná míchaninám s rýží nebo těstovinami a plněným taštičkám a rolkám všeho druhu. A ve skutečnosti mi je jedno, kolik tam namíchají zeleniny, masa a čím to vlastně ochutí. Beru je jako znalce, a tak ať si tam přidají, co znají. Mně se skutečně nikdy po ničem neudělalo zle a vše báječně chutnalo (až na černé houby, které jsem nemohla rozkousat a na nakládané zázvorové kuličky – to byla doslova síla!). Čínu si ovšem nedávám denně a jen občas, ono to po několikáté za sebou připadá na jedno brdo, i s obměnami z vybraného menu...

 

© Petra Nachtmanová, psáno pro ChytráŽena.cz, 2012

Autor: Petra Nachtmanová


přečteno: 1439x   komentářů: 0

Komentáře


Přidání komentáře:

Vaše jméno:

Váš e-mail: (pokud jej uvedete, zobrazí se)

Nadpis:

Text:

vyplňte kontrolní číslo
sto šedesát pět:
(nechte prázdné)
ODESLAT

Kniha Vdaná potvora

E-kniha Hodinová manželka Eva

e-kniha Azurové nevěry

Galerie


Karneval na ostrově Curaçao 2013

Karneval na ostrově Curaçao 2013

Karneval na ostrově Curaçao 2013

Nejnověji komentované

přečteno: 3360x   komentářů: 1, nejnovější: 17. 09. 2015, 13:44:36
přečteno: 3685x   komentářů: 1, nejnovější: 13. 11. 2014, 06:37:33
přečteno: 4373x   komentářů: 1, nejnovější: 12. 10. 2014, 18:29:02
přečteno: 3451x   komentářů: 2, nejnovější: 24. 08. 2014, 22:48:42
přečteno: 3823x   komentářů: 1, nejnovější: 17. 09. 2013, 12:22:24

Kniha Svůdkyně s modrým nebem nad hlavou

Kniha Hodinová manželka Eva

Petra Nachtmanová - osobní stránky české spisovatelky

kniha Azurové nevěry - Nachtmanová Petra

Napište vzkaz

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
sto šedesát pět:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 5. 11. 2018