hledání 

Magazín Sova - autorka Petra Nachtmanová

Zeleninový banán – pochoutka k různým pokrmům

3. září 2015 18:15:11

Zeleninový banán – pochoutka k různým pokrmům

Plantain – zeleninový banán nevypadá na pohled nijak extra vábně. Nenechte se však zmást nedokonalým vzhledem, jinak váš jídelníček přijde o skutečnou lahodu!

 

Možná jste si už na svých cestách nebo v některých českých obchodech všimli banánů, mnohem větších a tlustších v porovnání s běžnými druhy. Jedná se o zeleninové banány rostoucí v Karibiku, rovníkové Africe a v jihovýchodní Asii. Banány mají nejdříve zelenou slupku, posléze mění barvu na žlutou, hnědnou až černají. Osobně nemám ráda staré známé nahnědlé banány, jakmile mají už nějaké hnědé tečky, využívám je maximálně do lívanců, ale samostatně mi nechutnají. Preferuji zeleno žluté. U zeleninových banánů je to jinak. Vůbec se nemusíte bát nahnědlých nebo černých slupek, banán je i v tomto stádiu doslova mňamózní. Nekupujte si ho jen v případě, že vypadá nahnile (což je většinou až u černé slupky), nemá už tak pevnou slupku a okupuje ho různý hmyz.

 

Zeleninový banán – pochoutka k různým pokrmům

Zeleninové banány se využívají k vaření a přípravě různých jídel, ale mně osobně hodně chutnají i jen tak bez kuchyňské přípravy – v tomto případě už musí být uzrálé s barvou slupky od žluté přes hnědou až po černou. Během kuchyňské přípravy se nijak nerozvaří, pokud ho tedy předem nerozmačkáte na kaši.

 

Jak si připravit zeleninový banán (vždy používejte oloupaný bez slupky):

Zeleninový banán – pochoutka k různým pokrmům

- můžete si ho nakrájet na silnější kolečka a přihodit do libovolné polévky na konci vaření (banán nepotřebuje mnoho času na vaření)

- lze ho přidat do hrnce, kde vaříte rýži – ke konci vaření, anebo nechat pod pokličkou právě dovařeného jídla

- nakrájejte ho na plátky a osmahněte ho na trošce oleje, banánové plátky můžete také namáčet do různých těstíček a osmažit – v obou případech podávejte jako přílohu k různým pokrmům, zejména k rybám, k masu, k rýži apod.

- banány rozmačkejte a přidejte do jídel, která se chystáte zapékat – do mletého masa, kuřecích kousků, rýžových pokrmů atd.

 

Recept z Karibiku:

Mleté maso s banány

2 hrnky mletého masa

1/2 kg vařených zelených fazolek

5 ks zralých zeleninových banánů

4 šlehaná vejce

na dochucení papriku, česnek, cibuli, koriandr, sůl, pepř

 

Postup:

Banány nakrájejte na kolečka a osmahněte. Polovinou množství poklaďte dno vymazaného pekáče. Našlehejte dvě vejce a polijeme jimi banány. Smíchejte mleté maso, nadrobno nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, papriku a koriandr. Přidejte zelené fazolky a osolte a opepřete podle chuti. Směs nalijte na banány a tu pokryjte zbytkem smažených banánů. Našlehejte dvě zbylá vejce a polijeme jimi vrchní banánovou vrstvu. Můžete posypat strouhaným sýrem. Mleté maso s banány pečte na mírném ohni, do doby, kdy budou vejce hotová, cca 45 minut.

 

Díky zeleninovým banánům dostanete do těla prospěšné látky

Plantainy budou příznivě působit na váš organismus. Z vitamínů obsahují B6, C, K, dále kyselinu listovou a beta-karoten. Nechybí ani minerály jako hořčík, železo, jód, fosfor, zinek a selen.

 

Text a foto: © Petra Nachtmanová

Autor: Petra Nachtmanová


přečteno: 1797x   komentářů: 0

Komentáře


Přidání komentáře:

Vaše jméno:

Váš e-mail: (pokud jej uvedete, zobrazí se)

Nadpis:

Text:

vyplňte kontrolní číslo
dvěstě devadesát:
(nechte prázdné)
ODESLAT

Kniha Vdaná potvora

E-kniha Hodinová manželka Eva

e-kniha Azurové nevěry

Galerie


Karneval na ostrově Curaçao 2013

Karneval na ostrově Curaçao 2013

Karneval na ostrově Curaçao 2013

Nejnověji komentované

přečteno: 3007x   komentářů: 1, nejnovější: 17. 09. 2015, 13:44:36
přečteno: 3351x   komentářů: 1, nejnovější: 13. 11. 2014, 06:37:33
přečteno: 4044x   komentářů: 1, nejnovější: 12. 10. 2014, 18:29:02
přečteno: 3104x   komentářů: 2, nejnovější: 24. 08. 2014, 22:48:42
přečteno: 3510x   komentářů: 1, nejnovější: 17. 09. 2013, 12:22:24

Kniha Svůdkyně s modrým nebem nad hlavou

Kniha Hodinová manželka Eva

Petra Nachtmanová - osobní stránky české spisovatelky

kniha Azurové nevěry - Nachtmanová Petra

Napište vzkaz

Vaše jméno:

Váš e-mail:

(na stránkách se nezobrazí)

Váš vzkaz:

Kontrolní údaje

Sem prosím napište číslo
dvěstě devadesát:

Toto pole nechte prázdné:

ODESLAT

 

JOUDAweb - autorka © Taťána Kubátová, e-mail:obchod@tkweb.cz, web: www.jouda.tkweb.cz            Aktualizováno: 5. 11. 2018